Osteruta

Foto: Cathrine Dokken

Premierte smaker!

Reiseruter

Osteruta

Antall stopp: 5

Lengde: 202 km

 

Holthaugen Gard – Solbråsetra: 60 km

Solbråsetra- Heidal Ysteri: 50 km

Heidal Ysteri – Brimi Sæter: 34 km

Brimi Sæter – Avdemsbue: 58 km

 

Oster produsert i Gudbrandsdalen

De eldste ostetypene er knaoster, som pultost. Pultosten tilhører, sammen med produkter som smør og gubb, det eldre seterbruket i Gudbrandsdalen.

Gamle ystetradisjoner lever idag videre gjennom flere lokale osteprodusenter i Gudbrandsdalen. Avdem Gardsysteri og Brimi Sæter er to av produsentene som har gjort seg bemerket med flere priser i oste VM. I Heidal Ysteri produseres Heidalsprim og Heidalsost etter gamle tradisjoner tilbake til 1920-tallet. Holthaugen Gard i Gausdal er nystartede osteprodusenter, og produserer salatost og ulike kremoster i eget ysteri.

Disse lokale osteprodusentene er bærere av gamle ostetradisjoner som nesten hadde gått i glemmeboka!

 

Gudbrandsdalsosten

Gudbrandsdalsost er den mest kjente typen brunost, og er en klassiker på alle norske frokostbord.

Gudbrandsdalsostens opprinnelse var på Solbråsetra på Gålå. Setertradisjonene lever videre på Solbråsetra, og i sommerferien kan du fremdeles møte budeia og få smake på nykokt Gudbrandsdalsost.

Visste du at verdens største ostehøvel finner du i landsbyen Ringebu, og at ostehøvelen ble utviklet av Thor Bjørklund fra Lillehammer i 1925?

Stoppesteder

Holthaugen Gard

Solbråsetra

Heidal Ysteri

Brimi Sæter – seterprodukt

Avdem Gardsysteri