Foto av servering på Annen Etage i Vågå

Kjør Gudbrandsdalsvegen/E6 til Otta og ta riksveg 15 opp Ottadalen mot Vågå og Lom. I den idylliske bygda Vågå finner anbefales et stopp på den hjemmekoselige restauranten Andre Etasje tuftet på gjenbruk. Restauranten byr på lunsj og middagsretter med ekte og hjemmelaget mat. I Vågå kan du også stikke innom den lille kafeen Visit Vågå hvor du kan få kjøpt lokal is fra produsenten Vågåis.

Unik seteropplevelse, prisbelønte oster, ølsmaking og urteri i Lom

Ønsker du å oppleve en ekte seter med full sommerdrift anbefales et besøk på Brimi Sæter. Avkjøring er midt mellom Vågå og Lom (riksveg 51) og ta deretter av til Brimiland. Brimi Sæter er kjent for sin prisbelønte sæterost, rømme og smør, og har i tillegg et utvalg av ulike kjøttprodukter. På sætra kan du se hvordan sæterosten blir til, oppleve dyra på sommerbeite, nyte et godt måltid i kafeen og overnatte. På kveldstid kan du bestille en 4-retters «Skråpå-tå» meny hvor du smelter ost på bordgriller sammen med kjøtt fra egne dyr.

Reisa fortsetter videre mot Lom hvor du kan besøke Lom Bryggeri, Aukrust Gard & Urteri eller lokalmatutsalget Smak i Lom. Lom bryggeri ligger på Grjotheim gard i Lia i Lom. I bryggeriet er det bryggeriutsalg, bryggeripub og utsalg av gardsmat-produkt. Du kan bestille ølsmaking med omvisning i bryggeriet og historiefortelling for min. 4 personer.

Aukrust Gard og Urteri har egen gardsbutikk med landets største utvalg av økologisk te og krydder, spekepølser fra egne dyr og grønnsaker i sesongen. I sommersesongen er kafeen åpen daglig og det er mulig å bestille servering basert på egne urter og grønnsaker.

Gardsegg og stolte mattradisjoner i Skjåk

Fra Lom kan du fortsette riksveg 15 mot Strynefjellet. Noen kilometer mot Skjåk kan du avlegge et besøk hos Gudbrandsdalsegg. På Norigard Ramstad kan du overnatte og besøke den historiske landhandelen og kafeen Ramstadbue. Her får du ureiste egg til frokost og kan nyte den smaksfulle «Gudbrandsdalskaku» (kake) laget av egg med små skader i skallet slik at ikke en eneste plomme har gått til spille.

Fortsett reisa gjennom fjellbygda Skjåk til Billingen Seterpensjonat åpenbarer ved foten av nasjonalparken Reinheimen. Med elva Tora brusende forbi ligg pensjonatet og kafeen som et eventyrlig pusterom. På Billingen Seterpensjonat kan du både spise og kjøpe med deg lokalprodusert mat fra garden Stensgård eller andre produsenter i Gudbrandsdalsmat. Vilt fra området står alltid på menyen. Her kan du overnatte i koselige rom i 2. etasje.

Bilde av kart over reiseruter

Flere reiseruter

En reise fra dal til fjell –
fra Vinstra til Valdresflye

En reise fra by til fjellbygd –
fra Lillehammer til Skåbu

En reise i tradisjoner –
fra Lillehammer til Lesja

Osteruta

Bær og grønt ruta

Ølruta

Kjøtt på menyen