En reise fra…

dal til fjell

 

Fra Vinstra

til Valdresflye

 

 

Langs reisruta;

Bilde av brunost fra Heidal Ysteri

Kjør E6 nordover og ta av riksveg 267 på Sjoa. Oppover Sjoadalen kjører du langs den kjente raftingelva, kanskje du ønsker å utfordre deg selv i elvebruset?

Gudbrandsdalens stolthet i Heidal

Vel framme i Heidal finner du Heidal Ysteri med egen kafe og bakeri. Her kan du få kjøpt den vakre smakfulle Heidalsosten eller Heidalsprim etter gammel oppskrift. I Heidal og resten av Gudbrandsdalen har brunost og prim røtter helt tilbake til 1600-talet. Heidalsosten har utspring fra eldgamle tradisjoner, og ble slik vi kjenner han i dag i 1921. I bakeriet/kafeen kan du nyte fersk hjemmebakst med ost rett fra ysteriet.

Fjellstuer og hotell med sjel i majestetisk natur

Fortsett videre til Randsverk og ta riksveg 51 mot Beitostølen – Valdresflye. Dette fjellområdet er drømmen for alle som liker å gå på topptur. Her finner du det historiske hotellet Hindsæter som byr på overnatting og unike måltidsopplevelser med smaker fra Jotunheimen. Et stykke videre langs Valdresflye kommer du til Bessheim Fjellstue som serverer tradisjonell norsk mat basert på lokale råvarer fra fjellheimen rundt. Litt lenger inn mot fjellvannet Gjende finner du Gjendesheim Turisthytte. Gjendesheim har et godt samarbeid med mange lokale råvare leverandører og vektlegger at måltidene skal være en opplevelse på lik linje med naturen rundt. Bessheim og Gjendesheim har lang tradisjon for å huse Besseggen vandrere og andre fjellfarende, og ivaretakelse av både lokale mattradisjoner og friluftstradisjoner er viktig for vertskapet.

Nord-Europas nest høyeste fjellovergang

Turen fortsetter over Valdresflye (Nord-Europas nest høyeste fjellovergang) til toppen hvor serveringsstedet Flye1389 ligger spektakulært til med fantastisk utsikt. Stedet er bygd av Nasjonale Turistveger som ett av tre arkitektoniske ikonpunkt i Norge, og serverer en meny tuftet på lokale råvarer fra Gudbrandsdalen og Valdres.

Bilde av kart over reiseruter

Flere reiseruter

En reise i stemning –
fra Vinstra til Billingen

En reise i tradisjoner – 
fra Lillehammer til Lesja

En reise fra by til fjellbygd –
fra Lillehammer til Skåbu

Osteruta

Bær og grønt ruta

Ølruta

Kjøtt på menyen